GA Femenina

La gimnàstica artística femenina (GAF) consta de 4 aparells: poltre, paral·leles asimètriques, barra d’equilibris i terra.

 

En l’aparell de poltre, o plataforma de salts, la gimnasta després de fer una carrera de 25 m, impacta amb les mans sobre el poltre i el salta per aterrar equilibradament a l’altra costat. Amb la dificultat s’augmenten els nombre de mortals i girs que es fan abans d’arribar a terra. Aquest aparell és comú amb la gimnàstica artística masculina, però en noies està situat a 1,25 m d’alçada.
Algunes de les tècniques més utilitzades en poltre són: paloma, Tsukahara o Yurchenko.


Les paral·lels asimètriques, com el seu nom indica, son dues bandes horitzontals que estan posades a diferents alçades. La gimnasta realitza el seu exercici agafant-se de les mans de les bandes i realitzant balancejos, circumferències i canvis de banda. Aquest aparell es caracteritza per la utilització de magnèsia per tal de no relliscar durant l’execució.
Algunes de les tècniques més utilitzades són: kippes, molins, stalders i deixades (on la gimnasta es deixa de la banda per realitzar una acrobàcia i es torna agafar durant el vol).

En la barra d’equilibris la gimnasta ha de realitzar elements acrobàtics i de dansa sobre una fusta de 5 m de llarg, 1,25 m d’alçada i 10 cm d’ample. La barra és l’aparell més característic de la gimnàstica artística femenina i es necessita una bona combinació d’equilibri, flexibilitat i força per realitzar-lo de manera correcta. L’objectiu de la gimnasta és realitzar la màxima dificultat, amb una correcta execució i sense caure de l’aparell.
Les tècniques més utilitzades en barra son: girs, salts gimnàstics i acrobàcies tant enrere, endavant i lateralment.


El terra és l’aparell bàsic de la gimnàstica. La gimnasta realitza una rutina de 1'30" al ritme de la música, dins un practicable de 12x12 m. Durant aquest temps la gimnasta ha de realitzar sèries acrobàtiques, salts gimnàstics, girs i coreografia.
Les tècniques més utilitzades són: flic-flac, paloma, mortals, piruetes i salts amb 180º d'obertura de cames.